Sejarah Tarian Zapin

zapin

Zapin dipercayai dibawa oleh mubaligh-mubaligh dari Timur Tengah kira-kira pada abad ke-15. Kebanyakan mubaligh-mubaligh dan pedagang-pedagang ini datang dari Tanah Arab dan Parsi. Di dalam dialek Yamen ia dikenali sebagai Zaffana.

Pada permulaan hanya golongan lelaki yang menyertai tarian ini. Tapi kini ia telah dimodifikasi dengan penyertaan golongan wanita.

Versi paling asas ialah gerakan mengikut alunan muzik dan kiraan 1 2 3 dan 4. Pada kiraan ke-4 kaki dilunjurkan ke belah kiraan terakhir dibuat. Ia boleh dilakukan setempat atau gerakan ke depan atau ke belakang. Semasa melakukan gerakan, kondisi tubuh penari biasanya dalam keadaan tegak dan agak mendada.

Zapin biasanya diiringi oleh beberapa instrumen muzik tradisional dan genre lagunya biasanya genre Samrah. Instrumen yang terlibat pula ialah Biola, Marwas dan Gambus.

Dalam Zapin tiada peraturan yang tetap dalam menentukan berapa orang penari yang diperlukan untuk membuat persembahan. Namun, oleh kerana penari perlu berinteraksi antara satu sama lain tarian Zapin digalakkan untuk dilakukan secara berpasangan dalam gandaan 2.

Penari-penari kemudian boleh berinteraksi dengan pasangan masing-masing dengan bergurau, mencabar atau menikmati alunan muzik dan lenggok tarian pasangan masing-masing.

Terdapat banyak bentuk tarian Zapin dan semuanya telah berevoulusi daripada ragam yang asal. Antara variasi tarian yang popular ialah Zapin Tengliu yang berasal dari Mersing. Variasi Tengliu telah diilhamkan dari para nelayan yang sering turun ke laut dan mereka manari diatas kapal dengan mengikut arus ombak laut. Kalau kita melihat variasi ini penari seolah-olah sedang menari sambil badannya terhuyung-hayang ke kiri dan kanan sambil tangannya memegang tali kapal. Gerakan variasi Tengliu banyak melakukan gerakan yang tidak disangka-sangka seperti pusingan badan dan pinggang diikuti dengan hentian mengejut dengan kaki, tangan dan bahu.

khazanah tarian rumpun Melayu yang mendapat pengaruh dari Arab. Tarian tradisional ini bersifat edukatif dan sekaligus menghibur, digunakan sebagai media dakwah Islamiyah melalui syair lagu-lagu zapin yang didendangkan. Musik pengiringnya terdiri dari dua alat yang utama yaitu alat musik petik gambus dan tiga buah alat musik tabuh gendang kecil yang disebut marwas. Sebelum tahun 1960, zapin hanya ditarikan oleh penari laki-laki namun kini sudah biasa ditarikan oleh penari perempuan bahkan penari campuran laki-laki dengan perempuan.

Tari Zapin sangat banyak ragam gerak tarinya, walaupun pada dasarnya gerak dasar zapin-nya sama, ditarikan oleh rakyat di pesisir timur dan barat Sumatera, Semenanjung Malaysia, kepulauan Riau, pesisir Kalimantan dan Brunei DarussalamAsal usul zapin ni dari tanah arab, hadralmut.

Pengaruh seni muzik seni tari, senimuzik dan gurindam arab telah menyibar ke johor melalui kawasan pesisir pantai barat johor dan ke pendalaman melalui sungai sungai bersama sama penempatan arab di kampung kampung melayu.

Namun begitu zapin melayu johor unik kerana telah menyaring kesenian arab sambil mencipa kesenian melayu dan falasafah kesenian islam.Pada zaman dahulu kesenian zapin melayu bukan hanya di persembahkan halaman atau di anjung rumah ianya juga di persekitaran masjid juga surau untuk menyambut perayaan mauliurassul s.a.w dan lain lain.

terdapat beberapa jenis zapin johor diantaranya zapin pekajang, zapin tengelu, zapin lenga dll.Zapin melayu johor pada kebiasaannya dimulakan dengan pemainan gambus permulaaan di namakan Taksim,terdapat beberapa ragam di dalam tarian zapin diantaranya ragam pusau belanak besar , ragam lompat injut, ragam kopak,ragam titi batang,ragam ayam patah, ragam pusau belanak kecil dan akhir sekali ragam wainap.

Advertisements

31 Responses to “Sejarah Tarian Zapin”

 1. saya suka tarian zapin johor..nampak sopan & menarik.

 2. bagaimana ragam yg d maksudkan mengenai ragam pusau belanak besar,lompat injut,ragam kopak dan sebagainya itu?boleh pamerkan video atau gambar yang boleh kami ketahuinya..

 3. asalammu’alaikum…..dengan sopan dan rancak tarian johor ini, membuat saya berkeinginan sekali mempelajarinya, bagaimanakah saya bisa dapat belajar tarian zapin yg begitu indah ini….. terimakasih wa’alaikum salam….

 4. putera islam34 Says:

  zapin johor amat sukar untuk di pelajari…..tetapi menyeronokkan….saya telah menguasai semua ragam yg di sebutkan di atas…

 5. salam..saya memerlukan seorang guru tarian untuk mengajar tarian zapin. ada x sapa2 yang boleh kenalkan saya dgn penari zapin ni..harap dapat maklum balas dari kamu semua..terima kasih..

 6. seri menanti arts Says:

  klau ade spe2 nak mintak tarian zapin dipersembahkan trutama di seremban…boleh cntact nmbor ni 0179914470(kumpulan seri menanti arts)sekian trima kasih…. 🙂

 7. seri menanti arts Says:

  jika berminat mngikuti tarian zapin..anda boleh mnyertai kumpulan seri menanti arts yg berada di bndar seremban…prmohonan boleh diminta di nmbor 0179914470..

 8. mohd azzubair Says:

  syok tarian zapin

 9. Sabrina Adznan Says:

  Maklumatnya bagus kerana saya guna kannya untuk PBS saya.

 10. azleen kamaruddin Says:

  saya pun suka tarian zaoin

 11. dapt beberape maklumat di dalm ini itu disebbkan PBS terlalu senang….

 12. best dan senang untk cari maklumat///…

 13. boleh tau x zapin kt muar ade dkt area mane ,sy nk wt research sikit ,,

 14. kat muar .?? kat mane 2??

 15. MUHAMAD IDHAM Says:

  TARIAN ZAPIN SANGAT BEST

 16. shah hayat Says:

  as salam …… saye nak tnye …. ade ke zapin yg bername zapin jinjat ???? 🙂

 17. zapin memeng best punye 🙂

 18. Andi hazmhy Says:

  Thank’z ats info.y

 19. sieyma elieyra Says:

  saya pun suka zapin..
  zapin best..ooo..zapin best..oo zapin best.
  spew nak call saya nie no sye.012-7979676.
  muahh u all..sye single..

 20. Amirul Mustaqim Says:

  Pembetulan bukan zapin tengliu tetapi zapin tenglu..terima kasih

 21. i like zapin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: